זה לא סוד שהמצב בשוק ההייטק לא בשיאו. אחרי שנה מדהימה כמו 2021 וחצי ראשון מוצלח ב-2022, השינויים בשוק הציבורי השפיעו על השוק – בישראל וברחבי העולם. אנו רואים זאת בסיכומי הגיוסים החודשיים שלנו מזה זמן מה, ולא נראה שיש עדיין אור בקצה המנהרה. אבל יכול להיות שהמצב אף חמור משנדמה, לפי נייר עמדה חדש ומורבידי למדי של רשות החדשנות.
החשש: ירידה משמעותית בהשקעות, ובריחת חברות מישראל
נייר העמדה שהוכן על ידי אגף המחקר ברשות החדשנות זיהה כמה נתונים רלוונטיים כדי לייצר תמונת מצב עדכנית של האקוסיסטם הישראלי, בין השאר על רקע השינויים הדרמטיים במצב הכלכלי ברחבי העולם ובישראל. אגף המחקר של הרשות בחן את ההשפעות של המצב על התעשייה וגם את ההשפעה של מה שהם כינו "אי הוודאות ביחס לנסיבות המקומיות" – שזה שם מעט מכובס לרפורמה המשפטית והמצב הכלכלי .
אחת הנקודות המעניינות, ויש מי שיאמרו המלחיצות, שעולות מנייר העמדה של הרשות היא העובדה שישנה עלייה משמעותית בהקמת חברות בחו"ל על ידי יזמים ישראליים. הרשות ערכה סקר בקרב יזמים, ולפיו נרשמה עלייה משמעותית בהקמת חברות בחו"ל ולא בישראל, וכיום כ-80% מהחברות נפתחות בחו"ל. "לתופעה זו עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה הישראלית בטווח הבינוני והארוך – אמנם רישום החברות בחו"ל הוא עניין טכני בעיקרו, אך מהסקר עולה שהכוונה היא לרשום בחו"ל גם את הקניין הרוחני שתפתח החברה בעתיד. כתוצאה מכך, החברות שלא מוקמות בישראל ישלמו בה משמעותית פחות מיסים וכך עשויה להיגרם פגיעה מתמשכת בהכנסות המדינה", נכתב בהודעת הרשות.
בנוסף עולה מנייר העמדה כי בחודשים האחרונים יש פער שלילי משמעותי בין תשואת מדד מניות הטכנולוגיה הנסחרות בת"א לבין תשואת מדד הנאסד"ק. מדובר בתופעה מדאיגה כי בעבר, כפי שמצוין בדו"ח, ציינו במשרד האוצר כי המיתאם בין מדד הטכנולוגיה בת"א לנאסד"ק מוכיח את המעורבות הגבוהה של משקיעים חיצוניים בישראל. המשמעות של השינוי הזה היא פגיעה משמעותית אפשרית בסיכויים של סטארטאפים ישראליים לגייס הון, וכפועל יוצא מכך חברות עלולות להיסגר או פשוט להגר למדינות אחרות במרדף אחרי מימון לפעילותן.
בנייר העמדה התייחסו גם לרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה הנוכחית והאזהרות שפרסמו גופים כלכליים – גם בתוך בישראל ומחוצה לה (כמו סוכנויות דירוג בינלאומיות) – וציינו כי המחברים כי "במידה וההערכות האמורות אכן יתממשו הרי שמדובר על מחיקה מוחלטת של הישגי המדינה בבנייתה וצמיחתה של תעשיית הייטק ענפה הכוללת חברות צמיחה ישראליות רב-לאומיות המספקות תעסוקה בפריון גבוה למגוון רחב של עובדים וחזרה למעשה של שנים לאחור מבחינת מצב התעשייה".
לא רק אנחנו סובלים מהירידה בהשקעות
במגמה שברורה לכולנו מהניתוח החודשי שלנו לאקוסיסטם, גם ברשות החדשנות מציינים את נושא ההירידה המשמעותית במספר ובהיקף ההשקעות בהייטק כבעיה רצינית. ברבעון הראשון של השנה דיווחו הסטארטאפים הישראליים על גיוסי הון בסך כולל של 1.7 מיליארד דולר, שהוא הנתון הרבעוני הנמוך ביותר מאז 2019. וכשמבינים שהמספר הזה גם מתחלק על פני פחות חברות מאשר בעבר, המצב לא מזהיר בלשון המעטה. "ככל שמגמה זו תימשך, התחזיות הן כי היקף ההשקעות בשנת 2023 יהיה נמוך משמעותית מהיקף ההשקעות בתעשייה בשנים האחרונות. נתונים אלו מתווספים לירידה המתמשכת והמשמעותית במספר חברות ההזנק הנפתחות בישראל בכל שנה, משיא של 1,386 בשנת 2015 ל-728 בשנת 2021 ואומדן של כ-630 חברות בשנת 2022", נכתב בנייר העמדה.
ברשות החדשנות מדגישים כי הירידה המשמעותית בגיוסים בישראל אינה בלעדית לאקוסיסטם שלנו, והיא ללא ספק תופעה גלובלית. עם זאת, מציינים מחברי נייר העמדה, כי חלק מהתופעות שציינו כעת ייחודיות לישראל וקשה לנתק אותן מחוסר הוודאות שנוצר כעת בשוק הישראלי ולהשלכותיו. "הסרת אי-הוודאות בהקדם היא הצעד המשמעותי ביותר שיכולה הממשלה לבצע לשם הקטנת התופעות שנסקרו, וכי עדיף שהסרת אי-הוודאות תבוצע מהר ככל האפשר ותהיה חד משמעית בצורה שתפיג את החששות של המשקיעים והיזמים לטווח הבינוני-ארוך, ובכך תיצור ודאות ויציבות ארוכות טווח. זאת, לצד מהלכים ספציפיים לחיזוק התעשייה שמוצע לממשלה לשקול", כותבים בנייר העמדה.
מחברי הדוח מאגף המחקר של רשות החדשנות הציעו כמה כיווני פעולה כדי לשפר את המצב, בהם עדכון והפעלת מסלולי רשות החדשנות באופן המותאם לאתגרי המימון הגדלים של סטארטאפים ישראליים; בחינת הצורך בעדכון התמריצים וטיוב רגולציה לעידוד השקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות, לרבות הגדלת משקלו של ההון הישראלי בהשקעות בחברות אלו; בחינת הצורך בעדכון התמריצים לסטארטאפים לרישום קניין רוחני בישראל והאצת יישום התכניות הממשלתיות הרב-שנתיות לתשתיות טכנולוגיות להייטק (כגון התכניות הלאומיות).
נייר העמדה הוצג גם לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, שאמר כי "ממצאי המחקר של רשות החדשנות מחייבים את הממשלה לפעולה מהירה כדי לשנות את המגמה המדאיגה שעולה ממנו. העובדה לפיה ההאטה בהשקעות ההון בתעשיית הייטק היא בינלאומית ונמשכת כשנה, אינה מונעת ממשרדי האוצר, החדשנות והכלכלה לפעול בשורה של פעולות שישמרו ויחזקו את ההייטק כקטר של הכלכלה הישראלית".
The post דוח חדש: זינוק במספר החברות הישראליות שנפתחות בחו"ל, חשש מבריחת משקיעים appeared first on גיקטיים.